A különböző mosdókagylókról

A mosdókagylók a mindennapi életünk részét képezik. Legtöbbször észre sem vesszük azonban, hol mossuk a kezünket, milyen a beépítése, mekkora a mélysége vagy milyen a színe. Akkor tudatosul csak bennünk a létezésük, amikor valamilyen feltűnő tulajdonsággal rendelkezik. Emiatt persze bennünk is felmerülhet a kérdés, hogy milyen mosdókagylót érdemes a fürdőszobába szerelni, mennyire legyen dizájnos, feltűnő vagy éppen praktikus. Ehhez szeretnék egy kis útmutatást adni. Nem kell félni, a cikk egyáltalán nem profiknak szól, sőt egészen laikus nézőpontból világítja meg a problémát, és inkább a lehetőségekhez mért választásban segít, mint a konkrétumokban. Mert bizony a mosdó nem csak olyan lehet, amilyent mi elképzeltünk magunknak, hanem ahhoz is igazodnunk kell, hogy milyen a vízellátás a helyiségen belül. Így nézzük is meg, milyen fajták vannak egyáltalán, hogy könnyebb legyen a választás a hatalmas kínálat közül. Ha csak egy bizonyos megoldás jó számunkra, akkor sem kell elkeseredni, egy-egy típusból is biztosan találunk majd kedvünkre való mosdókagylót.

mosdokagylo-pic2

A hagyományos mosdókagyló

A hagyományos mosdókagylót bizonyára mindenki ismeri. Ez a bútorba nem építhető típus egyszerű, ugyanakkor nem túl praktikus, mert a helyiség közepén sok helyet foglal el, ugyanakkor általában elmondható róla, hogy nem érdemes helyszűkében beszereltetni. Habár sokan bútort helyeznek alá, ez tartósan nem jó megoldás, mert a víz könnyen szennyeszheti a bútort, ami sem a rajta vagy benne elhelyezkedő dolgoknak nem tesz jót, sem a különféle bútoroknak, így például a fa szekrényünknek kifejezetten ártalmas lehet. Hátrányai közé tartozik továbbá, hogy nagyon kicsi a rakodófelülete, ami általában nem elég praktikus egy ember számára. Ilyenkor csupán egy szappan fér az oldalára, de legtöbben szeretünk különféle kozmetikumokat is itt tárolni, nem is véletlenül. Egy tovább gondolt megoldása lehet tehát a szárnyas mosdókagyló, amely kibővített oldalakkal rendelkezik, és néhány fontosabb kelléket, sminktermékeket, arcápolási készítményeket tarthatunk ezen a helyen, de még így is érdemes lehet valamilyen extra tároló elhelyezése, például a mosdó feletti tükröt egy tükrös szekrényre cserélni.

A praktikus mosdókagylók

Ha azonban nem szeretnénk ilyenekkel bajlódni, és valamilyen praktikusabb megoldás után kutatunk (és meg is van a lehetőségünk a beszerelésre), akkor is érdemes megfontolni a további lehetőségeket, így nézzük is meg, melyek ezek. Ilyenek a pultra és a bútorokba építhető mosdókagylók. Ezeknek nagy előnye, hogy a kialakításuknak köszönhetően könnyebben oszthatjuk be a teret a fürdőszobában. Ilyenkor egy bizonyos teret foglal el a mosdókagyló vízelvezetése, a többi terület azonban általában fiókokból áll, ahová nem tud eljutni a víz, így szabadon tárolhatunk ott különféle fontos dolgokat. A pultrészen általában a kozmetikumokat tároljuk, és most már akár felvásárolhatunk egy egész készletet is, általában tágas tér várja, hogy telepakolják különböző dolgokkal. A fiókokba pedig a fürdéshez és átöltözéshez fontos dolgok kerülhetnek, érdemes lehet itt tartani a törölközőket, kéztörlőket, emellett ide kerülhet a fürdősó, fürdőbomba, a különböző illóolajok. Sokan szeretnek a fürdés után nem a saját szobájukban, hanem rögtön a fürdés után átöltözni, legalábbis ami a fehérneműt illeti. Mindennek a tárolásához azonban bőséges helyre van szükség, amely egy ilyen mosdókagylóval rendelkező bútor beszerelése után többé nem lehet akadály.

Megkülönböztetjük ennek is több fajta megoldását azonban. Többfajta konkrétumot találhatunk például ezen az oldalon: https://www.ventil.hu/mosdokagylo. Mostanában divatos megoldás, hogyha a mosdókagyló konkrétan a pultra van helyezve, mintha csak egy kézmosó tál lenne, és nem beleépítve van a bútor felső részébe. Ez remek megoldás lehet, hiszen a pulton tevékenykedve könnyedén besodorhatjuk az ott álló dolgokat a mosdókagylóba, ami egy idő után igazán bosszantó tud lenni. Gondoljunk csak a kád szélén sorakozó tubusokra, amelyek egy rossz mozdulat hatására dominóként borulnak a fürdővízbe. Hogyha nem szeretnénk ugyanezt a mosdókagyló esetében is átélni, akkor jó megoldás lehet egy ilyen térben álló mosdó, amelybe így aligha fogunk bármit belelökni. Ennek hátránya lehet talán, hogy nehezen megtalálható az a magasság, ami ideális az egész család számára, és a pult se kerüljön túl alacsonyra.

mosdokagylo-pic3

A mosdókagyló választásakor…

Amikor mosdókagylót választunk, nem csak a beépítés milyenségére kell figyelnünk. Érdemes emellett még azt is figyelembe venni, hogy milyen a mosdó anyaga, ugyanis a víz hamar tönkre tehet többféle bevonatot, így mindig érdemes a legfrissebb cikkeket átolvasni arról, melyek a legjobb anyagból készült mosdók. Ha pedig erről döntöttünk, akkor természetesen a csaptelep kiválasztása sem maradhat el, amely szintén profi segítséget igényelhet, akárcsak a mosdókagylók kiválasztása. Azonban a végső döntés mégis csak a miénk, hogy milyen jellegű darabokat szeretnénk, így ne hagyjuk magunkat a terveinktől teljesen eltérő megoldásokra sem rábeszélni magunkat, hiszen a mi házunk berendezéséről van szó.