Mit is tud a vegytisztító?

A vegytisztítás jelentése nem merül ki pusztán annyiban, hogy szép tiszta illatos ruhákat kapunk gyűrődésmentesen becsomagolva. A vegytisztító, ahogy a név is utal rá, különféle kemikáliákkal dolgozik, sokkal erősebbekkel, mint azt az általános mosószerek és mosóporok tennék. Persze ehhez társul egy kiváló hozzáértés is. Melyik anyaghoz milyen vegyszer használható, hogy ki is szedje a foltos, szennyeződést, de ne roncsolja a szövetet, ne fakítsa a színeket. Sőt, ennél tovább mennék, az is fontos, hogy az esetleges textil szennyezések se feltétlenül jöjjenek elő. Nagyban gyártott lepedőknél fordulhat elő például, hogy hatvan fokon mosva a nem egységes anyagminőség megmutatkozik. A hozzákevert olcsóbb anyagok ilyenkor a puszta magas hőfoktól elszíneződhetnek, és ilyenkor találunk egy-egy vékony, eltérő színű és pár centis csíkot az egyébiránt hófehér szövetben. Indokolt tehát a próbamosás, és a vegytisztító látogatása, hacsak nem akarjuk hirtelen így kiművelni magunkat.

vegytisztito-pic3

Mi az, ami nem vegytisztító?

Arról már beszéltünk, hogy mi az a vegytisztítás, most megpróbálnám körülhatárolni, hogy mi nem az. Persze sok az átfedés egy-egy ilyen fogalom kapcsán, és nem is valószínű, hogy a szolgáltatók nekiállnának javítgatni a kedves kuncsaftok szóhasználatát. De tény, ami tény, a vegytisztító nem ugyanaz, mint az a számos önkiszolgáló mosoda Budapest belvárosában. Ezeken a helyeken ugyanis semmi más nem történik, mint jó minőségű, sok funkciós gépek állnak a lakosság rendelkezésére. Nekem sincs otthon szárítóm, illetve az én mosógépem dobja sem tud bármit befogadni, így indokolt lehet néha ellátogatni máshova. Akinek pedig olyanok a körülményei, hogy nincs is mosógép az otthonában, pláne hasznosnak találja ezeket a helyeket.

A vegytisztító azonban ennél sokkal többet tud. Azokat a kényes anyagokat érdemes vegytisztítóba vinni, amiket nem merünk lakossági körülmények közt tisztítani. Azt a finom selymet, aminek a szövetét nem szeretnénk megbolygatni. Azt a szőrmekabátot, amit még a nagymamától örököltünk. Valódi bőrkabátokat, amiket meg szeretnénk kímélni, és biztosítani, hogy sokáig rugalmas és puha maradjon az anyaga.

Milyen szaktudást igényel a vegytisztító?

Tőlünk szinte semmit. Ám, aki ott dolgozik, nagyon járta a vegyészetben, kémiában, sőt a biológiában is. És nem utolsósorban a textiliparban. Tudnia kell, hogy mennyi esélye van a benzinfoltot kihozni a csipketerítőből, hiszen az alapján tudja elvállalni a feladatot és eszerint szabja a feltételeket. Nem egyszer jártam már úgy, hogy bevittem egy szennyezett szövetet, ránéztek és fejcsóválva jelezték, ez nem fog menni. Vagy a folt marad meg egy bizonyos szinten, vagy a szöveg félő, hogy tönkremegy. Ilyenkor én azért be szoktam adni, természetesen akár írásban is nyugtázva, hogy ők jelezték a hiba valószínűségét. Mert ha most festékes lett a kabátom, mit tehetnék? Így képtelenség hordani, akkor akár már próbált tehetünk a megmentésével akár azon az áron is, hogy netán tönkremegy.

Amellett tehát, hogy mikor milyen vegyszerrel próbálkozzanak, azt is nagyon tudniuk kell, melyik textilnek mi a teherbírása, és milyen anyagokkal kompatibilis. Mire érzékeny? De ennek lehetnek egyszerű fizikai vetületei is. Selymet például nem jellemző, hogy nagy hirtelen melegben szárítanának, még félő, hogy összeugrik. Gondolnunk kell a vasalásra is ezeknél a szolgáltatásoknál. Ők biztosan nem vasalóval végzik a munkát, préselve szokták kigőzölni a ruhaneműket egy akkora gépben, amibe egybe akár egy kabátot is betehetünk. Egy felől gyorsabb, másrészt így aztán tuti nem gyűrődik be. De persze fizikai vetület az is, hogy mennyire bírja a centrifugát? Szabad-e kilógatni vállfán, vagy akkor kinyúlik, kilógja magát? Mind olyan kérdések, amikkel egy vegytisztító tisztában kell legyen.

vegytisztito-pic1

Milyen egy vegytisztító Budapest kerületeiben?

Én szívből ajánlom a vegytisztító szolgáltatást olyan ruhaneműk esetén, amikre igényesek vagyunk, amelyek anyaga kényes, mi pedig hosszútávon szeretnénk használni őket. Általában nem a kis értékű ruhákat szoktuk vegytisztítóba vinni, sokkal inkább azokat, amikor akár ötven évig is jó eséllyel használni fogunk. Ha nem mi, hát akkor majd a gyermekeink. Ez a kategória az esküvői öltöny, a szőrme, az emlegetett selyem köntös, az igazi irhakesztyű vagy bőrkabát – akár táska is lehet – de ha egyszerűen jó minőségű kosztümöket, nadrágokat viselünk nap, mint nap az irodába, ezeket is érdemes lehet vegytisztítóban tisztíttatni. De nagyobb kiterjedésű textilek, mint szőnyegek vagy függönyök is ebbe a kategóriába esnek, pláne, hogy általában ezeknek az anyaga is elég speciális. Gondoljunk csak egy szőttesre vagy sötétítőfüggönyre.

Jellemző azért az is, hogy ezeket nem minden héten visszük vegytisztítóba. Általában mikor tavasszal elrakjuk a télikabátot, előbb elvisszük a vegytisztítóba. A szőnyegünket néhány évente talán, vagy ha történik egy kis baleset. Ám a megfelelő eredmény érdekében én jó szívvel ajánlom, hogy ilyenkor vigyük textiljeinket vegytisztítóba!