Kerry Blue terrier – híresen ír, de nem Guinness

Ez a kékes szín valamennyi árnyalatában tündöklő édes pofi – vagyis a Kerry Blue terrier – története a homályba vész. Ír származásán kívül nem sok mindent tudni a fajta eredetéről. Persze számtalan találgatás látott már napvilágot, például az, hogy vérében keverednek a hatalmas farkasölő ír a terrierekkel. Ezt a teóriát alátámasztja az, hogy a helyi földművesek nem engedhették meg maguknak a tiszta fajtájú vadászkutyákat, de egy terriert már igen, így csökkenteni tudták a vadkárokat. Egyesek szerint az élelmes tulajdonosok titokban párosították kutyáikat a földesurak farkasölőivel, amely végül e fajta kialakulásához vezetett. Bár ez az érdekesebb eredettörténet, a legtöbben mégis azon az állásponton vannak, hogy a Kerry Blue terrier ősi az ír terrier és egy puha szőrű változat. Ködös fekete, kékes színe a gondos tenyésztésnek köszönhető, a vélhetőleg a bedlington terrierrel való kereszteződésnek tulajdonítható. Színe olyannyira jellegzetes, hogy az írek sokáig csak „ír kék terrier”-ként emlegették, s egészen 1922-ig várnia kellett arra, hogy hivatalos fajtaként ismerjék el. Azóta népszerűsége töretlen.

Kerry Blue terrier1_regina

Kerry Blue terrier – a munkanélküliség után

Ahogy az lenni szokás, ez az kékséges terrier is elvesztette eredeti hivatását. Ez betudható annak, hogy az emberek életvitele az elmúlt száz évben gyökeresen megváltozott. Ma már ritkán találkozunk vele szolgálat közben, nyájőrzőként, hajtókutyaként, leginkább kedvtelésből tartják. Ettől függetlenül továbbra is remek jelzőkutya, s még az őrző-védő feladatokat is rá lehet bízni. Lakásban és kennelben is jól érzi magát, ezért könnyen tartható. Természetesen mozgásra neki is szüksége van. Nem járja, hogy magunkhoz vesszük, s élete végéig rácsok mögé dugjuk. Már csak azért sem, mert nagyon eleven, hetyke és rendkívül értelmes. Hihetetlenül ragaszkodó a családjához, főleg a gazdájához, ismeretlenekkel ellenben óvatos, tartózkodó. Ha gyerekek mellé, macskamentes helyre keresünk társat, akkor ő egy nagyon jó választás. Békés és barátságos, de szívós. Sajnos macskákkal– hacsak nem kölyök korában és szigorú felügyelet mellett kezdjük az összeszoktatást – nem jön ki jól. Egy erős vadászösztönnel megáldott, domináns kutyáról beszélünk. A kutyákhoz való hozzáállása egyéni. Van, amelyik szereti a társaságot, van, amelyik kevésbé. Alapvetően nem szeret osztozni gazdája figyelmén.

Az biztos, hogy nem kezdő kutyatartóknak való feladat egy Kerry Blue terrier felnevelése. Mozgékony és akaratos, akibe sok-sok önbizalom szorult, s ezt tapasztalatok nélkül nehéz kezelni. Igényli a kihívást, az érdekes és változatos feladatokat. Hajlamos arra, hogy más kutyákkal összemenjen, ez ellen szigorúan kell fellépni, nem szabad túrni. Minden nevelési nehézség ellenére városban pórázon, természetben akár póráz nélkül is sétáltatható. Jól tud alkalmazkodni. S nagyon szereti a labdás játékokat, az ügyességi próbákat. Ezeket közösen is lehet végezni, ha megtaláltuk azt, amelyik leköti őt.

Kerry Blue terrier – a nagy gubanc, ja nem

A fajta egyik legjellegzetesebb vonása különleges szőrzete. Ha azt szeretnénk, hogy Kerry Blue terrier kedvencünk teljes pompájában tündököljön mellettünk, akkor bizony szakemberhez kell fordulunk. Fontos, hogy ehhez selymes szőrét tökéletesen nyírják, de a történet itt nem ér véget, a ránk eső részről sem szabad megfeledkezni. Amellett, hogy két-három havonta kozmetikushoz visszük, érdemes naponta-hetente fényesítőkefével átfésülni őt. Főleg a fejen és a lábakon tud elkanászodni a helyzet. Cserébe a bundája egyálalán nem hullik és a gubancolódásra sem hajlamos, így, ha kedvencünk hozzá van szokva ehhez a rutinhoz, mindössze pár percbe fog telni.

Kerry Blue terrier2_regina

Kerry Blue terrier – mielőtt kiábrándulnánk

A fajta érdekességei közé tartozik, hogy szőrük kölyökként teljesen más. Általában teljesen fekete, s 16-20 hónapos korukra érik el a sajátos kékes füstös árnyalatot. Ha jól neveljük, akkor ő lesz a legnagyobb rajongónk, társunk a bajban, s az első, aki a védelmünkre siet majd. S mivel a szőrük sem hullik, még azok számára is jó lehetőség, akik szőrallergiával küzdenek.