Mit kell tudni az ittas vezetésről?

Az ittas vezetés valószínűleg olyan témakör, ami szinten minden vezetőt érdekel, nem is csoda, hiszen az ember könnyen bajba kerülhet. A baj az, hogy az ittas vezetés nem is kifejezetten ittas, hiszen Magyarországon gyakorlatilag egy korty után is büntetés jár. Éppen ezért, én egy kicsit részletesebben is bele szeretnék ásni magam a témába, hogy megnézzük, mit is jelent pontosan ez a büntetés, mennyire lehet súlyos egy pénzbírság vagy eltiltás, és megéri-e egyáltalán autóba ülni, hogyha az ember ivott egy kortyot is (spoiler: nem!). 

ittas vezetés1_1

Mi számít ittas vezetésnek?

Az első kérdés, amit az ember feltehet természetesen az, hogy mi is számít ittas vezetésnek. Nos, amikor egy kortyról van szó, még nem kifejezetten ez a kategória, hanem egy magasabb százalék, ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy emiatt megúsznánk a dolgot. Néhány éve talán még egy konyakos bonbon nem okozott gondot, most már azonban nem csak az büntetendő, hogy az ember sokat ivott, hanem az is, hogy egyáltalán beült a volán mögé alkohol fogyasztása után. Persze gondolhatjuk, hogy ez egy elég rossz rendszer, egy korty bor után az ember tökéletesen eszénél van, nem kéne büntetni. Igen, azonban hol húzzuk meg a határt? A részegség mindenkinél egyéni számokban mutatkozik meg. Van egy bizonyos alkoholfeldolgozó képességünk, amikor már romlanak az érzékeink. Elég az is, hogyha egy tizedmásodperccel később tudunk valamire reagálni, máris sok kellemetlenség származhat a dologból. Jöhet egy váratlan tábla éppen úgy, ahogy egy váratlanul úton átsétáló gyalogos, kutya vagy őz, és máris komolyabb lesz a probléma. Egyrészt persze csak elrettentésképp hozták törvénybe azt, hogy egyáltalán nem lehet alkohol fogyasztása után motoros járműbe ülni, másrészt azonban teljesen értelmes magyarázata is van ennek, hiszen otthon az ember nem tudja magának kiszámolni, hogy éppen mennyi a véralkoholszintje. 

Azonban sokat segíthetnek mégis az internetes kalkulátorok, hogy az ember tudja, mikor ülhet újra autóba, elkerülve ezzel az ittas vezetést. Ezek tehát nem arra vannak, hogy még nyugodtan beülhessünk egy kisebb százalékos értéknél a volán mögé, hanem azért fontosak, hogy ne kelljen az embernek indokolatlanul sokat várnia a vezetéssel. Itt meg tudjuk adni a testsúlyunkat és egyéb fontos adatokat, megadhatjuk, hogy hány százalékos és milyen jellegű alkoholos italt fogyasztottunk, és mindezt mikor tettük. A kalkulátor ezek segítségével megmondja, hány órakkor lesz biztonságos újra autóba ülnünk, én azonban azt tanácsolnám, hogyha nem sietünk annyira, akkor még számoljunk rá egy fél órát a biztonság kedvéért, mert például a testsúlyunkat nem tudjuk biztosan, hogyha nem állunk hetente mérlegre, és attól is függ, hogy éhgyomorra fogyasztottuk-e az alkoholt vagy előtte esetleg egy teljes családi három fogásos ebéden vettünk részt. 

Amikor már nem menekülhetünk az ittas vezetés elől

Persze mindenki követ el hibát, és ilyenkor az ember kétségbeesik, hogy mit is tehetne. Az ittas vezetés egy nagy hiba, azonban egyetlen alkalom baleset nélkül még nem olyan nagy dolog. Legalábbis akkor, hogyha az ember nem járművel dolgozik, mert hivatalosan mindenféle alkoholos befolyásoltság esetén még a helyszínen elveszik az ember vezetői engedélyét legalább egy hónapra, és az egy igazán kedves, enyhe büntetés, aminél csak több szokott lenni. 

A vezetői engedély bevonása mellett legjobb esetben is számíthatunk további pénzbírságra, amelynek értéke több százezer forint is lehet, de olyan tényezők is közrejátszanak ebben az esetben, mint hogy volt-e valamilyen kár, vagy a fogyasztás mellé társul-e egyáltalán gyorshajtás vagy valamilyen közlekedési szabály megszegése, tilos parkolás, valamilyen jelzés kihagyása vagy értelmetlen használata. Ilyen komolyabb ittas vezetés ügynél már profi segítségre is mindenképpen szükségünk lesz.

ittas vezetés1_2

Mind ezek mellett beszélhetünk egy továbbképzési tanfolyamról is, amely általában a súlyosabb kihágások esetén válik szükségessé, és a jogosítvány visszaszerzésének feltétele. 

Mit tehetünk ittas vezetés esetén?

Hogyha az emberrel már megtörtént a baj, és ittas vezetési ügybe került, akkor a legjobb, amit tehet, hogy elismeri a hibáját és vállalja a következményeket, nem próbál meg hárítani vagy mentegetőzni. Amit viszont tehetünk, és okos ötlet, az az, hogy felkeresünk egy kifejezetten ilyen esetekkel foglalkozó ügyvédet, aki a segítségünkre lehet. Az ügyvéd a teljes ügy folyamán a segítségünkre lehet, tehát magába foglalja a tanácsadást is, hogy mit tudunk tenni vagy mondani a kapitányságon az ügy megoldása érdekében, amely kevesebb kellemetlenséget jelent a számunkra. Ha bíróságra kerül az ügy, akkor természetesen ott mindenképpen szükségünk lesz jogi személy igénybe vételére, azonban a kevésbé komoly eseteknél is sokat jelent egy ilyen segítséget nyújtó kéz. A pénzbírságon, az eltiltáson és a képzés elvégzése vagy nem elvégzése tekintetében is sokat jelenthet, hogy az ember fogad-e ügyvédet vagy sem. Én ezért mindenkinek azt tudom tanácsolni, hogyha a baj már megtörtént, akkor nem érdemes halogatni a jogi személy felkeresését, hanem amit telefonközelben vagyunk, hívjunk fel egy megbízható ügyvédet.