Fagyasztószekrény: amikor a hűtő fagyasztó része már nem elég…

Sokan szereznek be mostanában fagyasztószekrényeket, amelyek nagy segítséget jelenthetnek minden háztartásban. A fagyott termékeket szigorú hőmérsékletek között szabad csak tárolni, ezért logikus, hogy az embernek szüksége van egy fagyasztószekrényre. Kinek és mikor van erre tehát tényleg szüksége? Hol vásároljuk? És egyáltalán a szekrény vagy a láda kialakítás a jobb? A következőkben ezekre a fontos kérdésekre fogjuk keresni a választ.

Mikor van szükség a fagyasztószekrényre?

A fagyasztószekrény sokak számára a legjobb megoldás, amit választhatnak a konyhai tároláshoz. Főleg vidéken jellemző a vásárlása, de bárhol jól jöhet, ahol komolyabb háztartás vezetése folyik. Kik is ezek pontosan? Nos, vannak, akik pusztán szeretnek csak nagyobb készletet tartani otthon, hogy az étkezés eldöntése és elkészítése egyszerűbb lehessen. Így változatos menüket főzhet az ember, a tárolóhelyből sosem fog kifogyni. Vadászoknak és halászoknak persze adott, hogy szeretnék a zsákmányukat el is tárolni. Vadászok esetében ez igen csak nagy húst jelenthet, de egy-egy nagyobb hal vagy termékenyebb kapás is komoly mennyiségeket jelent, hogyha arról van szó, hogy mit kell lefagyasztani ebből.

fagyasztószekrény1_1

Vidéken pedig mindenképpen szükség van rá, hogyha az ember kertesházban él és állatokat tart. Sajnos nem működik úgy a dolog, hogy az ember mindig csak azt az állatot vágja le, amit meg akar enni. Ha így is van, akkor sem eszik meg egyben egy egészet, és bizony olyankor a tagjait megfelelő körülmények között tartósítani kell, hogy több napon, héten keresztül kitartson. Ráadásul télen ezekből a félretett húsokból készíti az ember az ételeket.

És persze egy gazdaságban sok más is elkél, sok gyümölcsfa és zöldség teremhet egy kertben. A gyümölcsökből készülhet persze lekvár és befőtt, de néhány adagot azért érdemes eltenni szószokhoz, mártásokhoz is az ebéd mellé, és persze a süteményekben is finom a csak lefagyasztott gyümölcs. A zöldségekkel más a helyzet. Túlléptünk már azon, hogy csak savanyúságként lehessen őket tartósítani, elég csak egy zacskóban vagy dobozban a szekrénybe helyezni, és kész is, készülhetnek belőle utána főzelékek, mártások, mindenféle köretek.

A fagyasztószekrény tehát mindenképpen egy olyan háztartásban jó döntés, ahol nagy mennyiségű ételt szeretnénk lefagyasztani. Ha kisebb otthonban, albérletben élünk, nem járunk vadászni, nem horgászunk rendszeresen, és nem tartunk otthon egy boltnyi ételt előre, akkor nem a fagyasztószekrény a legjobb döntés az otthonunkba. Ha csak egy kis plusz helyre lenne szükség, akkor sokkal egyszerűbb kiolvasztani néhány régebben betett húst vagy zöldséget, és néhány napon keresztül azokat fogyasztani.

Hol vásároljunk fagyasztószekrényeket?

Akárhogy is döntsön az ember, a fagyasztószekrény vagy a fagyasztóláda megvásárlása csakis megbízható helyről történjen. Ez azért fontos, mert ha a márkának nincsen kiépült nyomon követési rendszere, akkor nehezebb lesz a garancia igénylése, kérdéseket feltennünk sem lehet minden cégnél. Ezért tudom ajánlani a Gorenje oldalát, ahol nem csak karbantartást kaphatunk könnyen, de egyenesen regisztrálni is tudjuk a gépünket az oldalon garanciával együtt, hogy egyszerűbben működjön a fogyasztó és a gyártó közötti kommunikáció: https://hu.gorenje.com/termekek/hutes/fagyasztok/c/gocool03.

Az internetes vásárlás egyébként is jó döntés, így gondosan meg tudjuk fontolni a lehetőségeinket, mindent ki tudunk mérni, amit ki is kell mérni, egyszerű lehet a döntés. A legtöbb helyen egyébként is csak kiállításra szánt mintatermékek vannak, és házhoz szállítják a megvásárolt darabokat.

fagyasztószekrény1_2

A fagyasztószekrény jobb megoldás vagy a fagyasztóláda?

A fagyasztószekrényt hosszú évek óta ismerjük. Nagy hátránya, hogy egyetlen tárolórésze van, így gyakorlatilag minden, amit oda beleteszünk, az egyetlen helyre kerül. Így ami alul van, azt akár évek múlva sem fogjuk látni. Általában annyira összefagynak a dolgok, hogy igazán nagy lelki erő kell az embernek, hogy ki tudja ezeket szabadítani. A nagyobb darab húsok pedig meg is akadályozhatják ezt. Előnye lehet azonban, hogy kényelmesen hozzáférhető, gyerekek és alacsonyabbak is könnyedén tudnak középrészig pakolni. Alacsony, de széles, így ha már csak egy kevés hely maradt a tárolóhelyiségben arra, hogy az ember a polc alá behelyezzen egy fagyasztót, akkor nyilvánvalóan a ládás megoldás lesz az igazi.

Gyakorlatiasabb azonban a fagyasztószekrény. Egyrészt állított, így széltében kisebb helyet foglal el. Ha nincs hely egy helyiségben, akkor általában széltében nincs hely, és még egy kis hely szorítható egy ilyen terméknek. A különálló fakkok lehetővé teszik a felhasználó számára a legjobb rendszerezért. Külön tehetjük az egyes hústermékeket, zöldségeket és gyümölcsöket. Az ilyen rendszerezés nem csak a rend érzését adja az otthonunkban, de rendkívül előnyös is. A döntés könnyű, a fagyasztószekrény tartalma könnyen átlátható. Nem mindegy ugyanis, hogy mennyi ideig fog az ember válogatni a fagyasztott termékek között a dermesztő hidegben. A döntés lehet, hogy nem könnyű, azonban a megfontolt átgondolással nagyon nem lőhetünk mellé.